Zoek nieuwsbericht

Schrijfmarathon: Jouw brief kan levens veranderen

Alveringem doet mee aan Schrijfmarathon van Amnesty International

Mensenrechten staan in december opnieuw volop in de belangstelling, dankzij de jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International. Die vindt dit jaar plaats van 2 tot 31 december 2017. Ook gemeente Alveringem doet mee. 

Brieven schrijven en actie voeren voor mensen die in nood verkeren omdat hun mensenrechten met voeten worden getreden. Dat doet Amnesty International het hele jaar door. De jaarlijkse Schrijfmarathon in december is het orgelpunt. Tijdens de Schrijfmarathon worden in de hele wereld honderdduizenden brieven en solidariteitskaartjes geschreven voor een aantal personen of voor groepen van mensen, van wie de mensenrechten ernstig worden geschonden. Vorige jaar werden alle records verpulverd met wereldwijd 4.660.774 brieven, kaartjes, tweets en andere boodschappen.

Een handgeschreven brief met een persoonlijke boodschap: het blijft een ijzersterk actiemiddel. En zeker nu die brief online versterking heeft gekregen van digitale media. Eén op de vier schrijfacties van Amnesty treft doel: iemand die onterecht opgesloten zit, wordt vrijgelaten; een terdoodveroordeelde krijgt gratie; gevangenen krijgen een humaner behandeling, folterpraktijken worden onderzocht, discriminerende wetten worden aangepast, …

Elke Schrijfmarathon heeft zo zijn succesverhalen. Vorig jaar voerde Amnesty International bijvoorbeeld actie voor Máxima Acuña, een Peruaanse boerin. Er liep een rechtszaak tegen haar omdat ze weigert haar grond af te staan aan een groot mijnbouwbedrijf. Ze vreest dat het mijnafval de meren ernstig zal vervuilen en het leefmilieu van duizenden mensen in gevaar zal brengen. In mei 2017 kwam het verlossende bericht dat ze niet langer gerechtelijk vervolgd wordt.

Deelnemen aan de Schrijfmarathon kan ook thuis, via je computer. Of je kan zelf iets organiseren onder vrienden, met collega’s of buren. Gemeente Alveringem roept iedereen op naar de pen te grijpen en brieven te schrijven voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen die tijdens de Schrijfmarathon centraal staan. 

Dit jaar kan je onder meer schrijven voor tien Turkse mensenrechtenactivisten, onder wie de directeur van Amnesty International Turkije, Idil Eser. Ze werden begin juli opgepakt en opgesloten, enkel en alleen omdat ze opkwamen voor ieders rechten in Turkije. Laat je stem horen tegen dit onrecht en schrijf een brief naar de Turkse autoriteiten om hun vrijlating te vragen. 

Jouw brief kan levens veranderen. De Peruaanse boerin Maxima Acuna ondervond het aan den lijve en vraagt het ons met aandrang: “Blijf strijden, blijf helpen, niet alleen voor mij, maar voor iedereen in nood, oké?” Pak dus die pen en doe mee met de Schrijfmarathon!

Meer info en alle schrijfacties vind je op www.amnesty-international.be/schrijfmarathon.be