Sociale dienst

Dorp 1 B
8690 Alveringem

058 28 08 28
058 28 08 24
e-mail

Openingsuren
MA
9 u. - 12 u.
13.30 u. - 16 u.
DI
9 u. - 12 u.
namiddag op afspraak
WO
9 u. - 12 u.
namiddag op afspraak
DO
9 u. - 12 u.
13.30 u. - 16 u.
VR
9 u. - 12 u.

Collectieve schuldenregeling

Als u schulden hebt en u slaagt er niet in om uw schuldeisers terug te betalen, kan u een beroep doen op een programma van collectieve schuldenregeling. Dankzij de collectieve schuldenregeling kan u via een gerechtelijke procedure tot een akkoord komen met de schuldeisers en tijdens de afbetaling nog menswaardig leven.

Voorwaarden

Om toegelaten te worden tot een collectieve schuldenregeling:

  1. moet u structurele schulden hebben die u onmogelijk zal kunnen terugbetalen binnen een redelijke termijn
  2. mag u geen handelaar, NV of BVBA zijn
  3. mag u niet bewust uw schuldeisers benadeeld hebben
  4. mag uw collectieve schuldenregeling niet herroepen zijn geweest. Wanneer dit toch het geval is, komt u in de meeste gevallen vijf jaar niet meer in aanmerking voor een nieuwe collectieve schuldenregeling.

Procedure

U kan een collectieve schuldenregeling aanvragen met een verzoekschrift in tweevoud bij de arbeidsrechtbank van het arrondissement waar u woont.

De rechter stelt een schuldbemiddelaar aan. Deze probeert tot een minnelijke aanzuiveringsregeling te komen. Wanneer hij hier niet in slaagt, zal er een gerechtelijke aanzuiveringsregeling of een totale kwijtschelding van schulden volgen.

Als u toegelaten bent tot een collectieve schuldenregeling, zal u uw inkomen niet meer zelf ontvangen. De schuldbemiddelaar zorgt voor de afbetaling van de schulden. Hij zal u een deel van uw inkomen geven zodat u uw dagelijkse behoeften, zoals eten, medische kosten, … kan betalen.