Zoek nieuwsberichten

Omloop van de slagvelden: de meest heroïsche wielerwedstrijd ooit

De "Omloop van de Slagvelden" was de meest heroïsche wielerwedstrijd ooit die, slechts éénmaal, in april - mei 1919, door de Franse krant Le Petit Journal werd georganiseerd. Minder dan een jaar na de ondertekening van de Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog had deze beproeving de bijzonderheid van het doorkruisen van vernielde regio’s en straten die door de gevechten waren stukgeschoten.

87 wielrenners namen toen de start in Strasbourg.
Van daaruit reden ze via Luxembourg, Brussel, Amiens, Paris, Bar-le-Duc, Belfort terug naar Strasbourg. De afstand was 1.985 kilometer. Deze wielerwedstrijd was een ode aan de "glorierijke episodes" uit de voorbije oorlog en aan de vele soldaten die voor de overwinning hadden gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De overwinning, eindelijk vrede, werd gevierd!

Nieuwe editie

In augustus 2019 wordt de Omloop van de Slagvelden opnieuw gefietst. Het is dan precies 100 jaar geleden dat deze heroïsche wielerwedstrijd werd gereden. Ditmaal is het geen wielerwedstrijd maar een herdenkings- en belevingstocht, over een afstand van 2.098 kilometer, in het teken van de overwinning, die "vrede" is. Tijd om samen aan de slag te gaan en de vredesgedachte uit te dragen, door alle steden en dorpen heen, van start tot aankomst!

Deze tocht wordt gereden van 19 t.e.m. 30 augustus 2019. Er zijn 8 ritten, verspreid over 12 dagen. De herdenkingstocht start en eindigt in Oosteeklo.
Met een passage in Fortem (Alveringem) op 19 augustus 2019! 

Organisatie

Deze Omloop van de Slagvelden is een initiatief van enkele verenigingen uit Oosteeklo en Assenede. Zij krijgen de hulp van de organisatie Gent-Wevelgem.
Het idee van deze herdenkingstocht komt er nadat de organisatie het boek "Omloop van de Slagvelden" van Frank Becuwe had gelezen.

Lees het nieuwsbericht hier.

Deelnemen?

Heb je zin gekregen om deel te nemen aan deze herdenkingstocht? Ga naar www.wielerroem.com voor alle informatie.