Autoroutes

Ook met de auto of moto kan je het oorlogslandschap in de Westhoek ontdekken. Westtoer ontwikkelt naar aanleiding van 100 jaar
Eerste Wereldoorlog, 6 nieuwe autoroutes in het thema van de Eerste Wereldoorlog.

Ypres Salient - 70 km
Ieper

De Ieperboog, ook bekend als de ‘Ypres Salient’ was een boogvormige uitstulping in de frontlijn. De Duitsers bezetten de hoogtes die zich in een halve cirkel rond Ieper bevonden. De Britse frontlinie had hierbij het nadeel dat ze uit diverse richtingen onder vuur kon liggen. In dit gebied werd hevig gevochten, want het was de meest kwetsbare plaats in de Westhoek waar een aanval een doorbraak kon forceren. De Ieperboog autoroute brengt je naar de belangrijkste sites en monumenten van dit front, en voert je terug naar de verhalen van John Mc Crae, George Guynemer, Passendale, Tyne Cot Cemetery , Hill 60…

€ 6

IJzerfront - 74 km
Nieuwpoort - Diksmuide

Het IJzerfront is dé Belgische frontlijn bij uitstek. Vier jaar lang houden de Belgische troepen stand aan de IJzer. Van Nieuwpoort tot ongeveer aan Boezinge-Sas bij Ieper verdedigen de Belgen een frontlijn van ruim 30 km, soms wat meer, soms wat minder, naargelang het wisselende front. Het water is hun blijvende bondgenoot. Als in oktober 1914 de polders grotendeels onderlopen, wordt ieder groot Duits initiatief in de toekomst onmogelijk. Het verhaal van Cogge en vooral van Geeraert, is in die tijd van levensbelang. De Frontzate van Nieuwpoort tot Diksmuide, is als een borstwering tegen het water en de vijand. De inundaties behoeden de Belgische soldaten ook voor grote Duitse offensieven.

€ 6

Frontleven - 87 km
Poperinge - Heuvelland

Poperinge is schijnbaar een oase van rust. Het Talbot House biedt een alternatief voor het vaak liederlijke leven dat vele soldaten achter het front zoeken, want morgen kan de laatste dag zijn. "Little Paris" is voor de Britten gewoon het hoppestadje "Pop", maar soms wordt er bij het ochtendgloren ook een vermeende deserteur gefusilleerd. Enkele kilometers verderop ligt de wisselende grens tussen leven en dood. Heuvelland is het strijdtoneel en de hellepoort tot Dante's Inferno. De dorpen die vandaag de gemeente Heuvelland vormen, liggen eens op, voor of achter het geallieerde front. De grootste explosie van dieptemijnen vond plaats in juni 1917 tussen Wijtschate en Warneton.

€ 6

Pionier - 75 km
Zonnebeke - Wervik - Wervicq-Sud - Bousbecque - Comines

De ‘Pionier’-autoroute verkent vooral de Duitse frontstreek 1914-1918. Vandaag vormt deze regio een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de oorlog zijn er geen grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud worden dan één en dezelfde gemeente. Achter dit Duitse front verblijven nogal wat Duitse ‘Pioniere’ of genietroepen. Zij staan in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen, … Voor de inwoners valt het dagelijkse leven in dit bezet gebied zwaar. Aan de westelijk kant van dit front zijn vooral Britten, Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet.

€ 6

Vrij Vaderland - 92 km
Veurne - Alveringem

Een klein deel van het land, gelegen achter de IJzer, is alles wat rest van het onafhankelijke België. Het laat koning Albert I toe om bevelhebber te blijven van het Belgisch Leger. Dit Vrij Vaderland is overbevolkt met Belgische militairen, vluchtelingen, oorspronkelijke bewoners en geallieerde troepen. Het moet ook zorgen voor de duizenden gewonden. In De Panne verricht het Rode Kruishospitaal L'Océan baanbrekend werk. Belgische militaire begraafplaatsen rond Veurne zijn talrijk. De grootste begraafplaats vind je in De Panne. De badplaats is ook de tijdelijke verblijfplaats van het koningspaar dat voor een jaar wordt ingeruild voor Sinte-Flora in De Moeren. In Vinkem wordt de School van de Koningin opgericht, waar kinderen van de Frontstreek onderwijs krijgen. De route brengt je ook langs de oorlogsrelicten van Alveringem en Oeren, oa. de Belgische militaire begraafplaats bij het Sint-Apolloniakerkje.

€ 6

Niemandsland - 68 km
Diksmuide - Langemark-Poelkapelle

De route verloopt grosso modo tussen Diksmuide en Langemark, want Merkem, Steenstrate, Houthulst en Stuivekenskerke zijn klinkende namen in de Belgische militaire geschiedenis. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst stikgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van de Duitste jeugd die zich opoffert voor het vaderland. In 1918 nemen de Belgen voor het eerst deel aan een groot offensief. Zij veroveren het versterkte Houthulstbos, maar niet zonder grote verliezen. De Belgische begraafplaats aan de rand van het bos is een stille getuige. Om Diksmuide wordt bijna voortdurend gevochten. De stad ligt in puin, maar wordt vanaf 1919 volledig heropgebouwd. Voor de Vlaamse frontsoldaat groeit de stad met de bedevaartweide uit tot een belangrijk symbool.

€ 6

Box Toeristische autoroutes 14-18
Verken de Groote Oorlog in de Westhoek

De zes autoroutebrochures worden vanaf nu verzameld in een stevige en aantrekkelijke verzamelbox. Deze box met zes brochures is te koop bij de diensten voor toerisme van de Westhoek.

€ 30

14-18 Autoroutekaart

De 6 routes zijn nu ook gebundeld en samengevat te verkrijgen in een handige overzichtskaart. De viertalige brochure omvat aan de ene zijde een kaart met de 6 trajecten en op de ommezijde praktische informatie van elke route en een opsomming van de belangrijkste WO I-bezienswaardigheden onderweg.

€ 5

App "Autoroutes Eerste Wereldoorlog in de Westhoek"

Vanaf april 2014 zijn de autoroutes ook te ontdekken via de applicatie de "Autoroutes Eerste Wereldoorlog in de Westhoek". Deze applicatie is een gids en reisgezel die je meeneemt op autotochten langs belangwekkende plekken waar de Eerste Wereldoorlog zich afspeelde en hun verhalen in de Westhoek. De applicatie brengt je offline via zijn nagivatietool naar belangwekkende plekken over de oorlog. Hij bevat foto's, teksten, documenten, geluidsfragmenten en informatie over waar je bent en wat er zich afspeelde. De applicatie bevat een aantal autoroutes rond de grote thema's van de Groote Oorlog: de Duitse Pionieren, het Belgisch frontverhaal, het leven aan de frontlijn en de Ieperboog,...

Gratis te downloaden via Appstore en Google.

App "Achter het Front van '14-18 - Over leven in bezet gebied"

Een handige mobiele applicatie met digitale verhalen, gelinkt aan 65 bezienswaardigheden in de Duitse frontzone (deels in de Westhoek, deels in de Leiestreek). Kies je startplaats, selecteer een thema en je vervoersmiddel en ontdek het leven in bezet België in '14-18. Je herbeleeft het leven net achter het front aan de hand van uniek fotomateriaal, video's, personages, kaarten en augmented reality.

Beschikbaar vanaf september 2014.
Gratis de downloaden via Appstore en Google.