Charmante dorpen

Parallel in in samenwerking met het netwerk 'Villages Patrimoines' van Pays des Moulins de Flandre en Pays Coeur de Flandre, bestaan er ook in de Belgische Westhoek 'Charmante dorpen'. Alveringem en deelgemeente Leisele maken omwille van hun bijzondere architectuur, patrimonium, ligging en couleur locale deel uit van het Vlaamse netwerk.

Alveringem

Stilte en rust alom aanwezig in dit dorp en in het omliggende landschap. De vele landelijke wegen laten je toe te genieten van die stilte en van de natuur. De uitgestippelde wandel- en fietsroutes brengen je naar gastvrije en gezellige horecazaken, naar hoeves met een rijk aanbod artisanaal bereide producten of naar diverse musea en bezienswaardigheden.

Leisele

Leisele is een dorp aan de Franse grens en heeft een beschermde dorpskern. Het dorp heeft heel wat monumenten waaronder een 18e-eeuwse pastorie en een houten staakmolen 'De Stalijzermolen' uit 1804.

Westhoekgreeters in de Charmante dorpen

Welkom op de website van de Westhoek greeters. Hier vind je de greeters van de Charmante Dorpen van de Westhoek.
Dit zijn dorpen die het bezoeken meer dan waard zijn, omwille van hun erfgoed, landschap en toeristisch aanbod.

De charmante dorpen zijn Alveringem, Beauvoorde, Dranouter, Kemmel, Lampernisse, Leisele, Oostvleteren, Reningelst,
Roesbrugge-Haringe, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Watou, Werken, Westouter en Wijtschate.

Wat zijn greeters?

De greeters van de charmante dorpen zijn inwoners die bezoekers vrijwillig en op een persoonlijke manier rondleiden, net zoals ze dit met vrienden of familie zouden doen.
Ze laten betekenisvolle plekjes van het dorp zien die niet altijd even bekend zijn. De geschiedenis van het dorp, de natuur, het dorpsleven: het kan allemaal aan bod komen.
Hoe dan ook is wat ze vertellen doorspekt met persoonlijke anekdotes. Leer een dorp kennen doorheen de ogen van een charmante inwoner!

Neem zeker een kijkje op www.westhoekgreeters.be om de greeters van de verschillende Charmante dorpen te leren kennen!

 

Meer informatie over de Charmante dorpen in de Westhoek kun je vinden via www.toerismewesthoek.be/charmante-dorpen
Meer informatie over de Villages Patrimoines in Frans-Vlaanderen kun je vinden via www.effetflandre.fr