Het Eversambos

Het bos ligt vlakbij de IJzer in Stavele. De naam van het bos herinnert ons aan de Eversamabdij, die niet zo ver van dit bos gevestigd was. De abdij lag langs de IJzer, op een kleine kilometer van het gehucht Elzendamme. Het Agentschap Natuur en Bos plantte in 1994 het Eversambos aan als een gevarieerd loofbos. Er is heel wat wandelgelegenheid in dit 40 ha grote bos. Je vindt er een ruime waaier aan paddenstoelen, boom- en struiksoorten terug maar ook veel dieren zoals vossen, konijnen, hazen, zangvogels en ransuilen. En met een beetje geluk kun je er reeën spotten. Doordat het bos werd aangeplant op zware kleigrond, kan het er na regenperiodes ook vaak nat zijn en vinden ook waterminnende planten hier hun stek.

Aan de parking staat een informatiebord met een grondplan van het Eversambos. Het bos is niet bewegwijzerd, maar er zijn kleine paadjes voorzien zodat je niet kunt verdwalen.

Meer informatie over het Eversambos vind je hier.
 

De legende van Eversam

Een legende vertelt hoe, ergens in de 10e eeuw, de 2 gebroeders van Havesbeke op jacht trokken. Eén broer, Sam, kon een everzwijn doden. De andere werd zo jaloers dat hij zijn broer vermoordde. Hij nam de buit mee als jachttrofee. Jaren later biechtte hij als ridder van Havesbeke zijn doodzonde op. Zijn biechtvader legde hem als boetedoening op om een kapel te bouwen op de plaats van de broedermoord. Uit die kapel ontstond de abdij. En zo wordt de naam verklaard: het gedode everzwijn en de vermoorde Sam, samen 'Eversam'.

De echte betekenis van het woord Eversam komt echter uit het Latijn. Oorspronkelijk was de naam Apripratum. Aper staat in het Latijn voor everzwijn, pratum voor huis-weide. Eversam betekent dus 'de everzwijnenweide'.
 

Wandelen in het Eversambos

IJzervallei (wandelnetwerk)

Diverse instapmogelijkheden

Het grensoverschrijdende wandelnetwerk IJzervallei laat je kennis maken met het natuurlijke rivierlandschap langs de beide oevers van de IJzer. Jaagpaden en autoluwe wegen ontsluiten het natte weideland, doorsneden van kristallen vaarten, beken en grachten. Smokkelpaden en – brugjes brengen je over de ‘schreve’. In de gastvrije en charmante dorpjes proef je de ‘couleur locale’ en de levende tradities van de Westhoek en Frans-Vlaanderen.

€ 6

Speurtocht in het bos: Hoog Tij(d) in Eversam (2,3 km)

Start: de parking van het Eversambos
De wandeling is heel het jaar toegankelijk

Het is muisstil in het Eversambos…Net voor zonsopgang daverde het bos nog op zijn grondvesten, maar veel dieren hebben het hazenpad gekozen. Er is duidelijk iets niet pluis…
Help jij pater Augustijn en Ever Sam het mysterie oplossen?

  • Duur: 2 u.
  • Leeftijdsgroep: 5 tot 12 jaar
  • In gezinsverband

€ 1 

Meer Speurtochten in het Bos vind je hier.