Zoek nieuwsberichten

Miniatuurpaleis ‘Pette’ Blaevoet

Miniatuurpaleis ‘Pette’ Blaevoet

Sint-Mildredakerk | Sint-Mildredaplein | 8691 Izenberge
Open in juli en augustus 2020 op dinsdag en donderdag van 14 – 17 u.

De miniatuurcollectie van Camiel Blaevoet krijgt een permanente opstelling in de kerk van Izenberge. Ruim vijftig jaar tjoolt deze Izenbergenaar rond met zijn foorkramen. Iedereen in de streek kent Pette Blaevoet. In de schoonste maanden van het jaar is hij foorreiziger, de rest van de tijd doet hij timmerwerk en leurt hij zelfs met vis. Pette is al de tachtig gepasseerd als hij – met pijn in het hart – zijn woonwagen, zijn paarden- en zwiermolen verkoopt. Maar zelfs op die hoge leeftijd kan Pette nog altijd niet stilzitten. Hij begint allerlei wagens, kermiskramen, windmolens, visserssloepen en galjoenen te maken, zoals ze echt waren, maar dan in het klein. Jarenlang komen bezoekers van heinde en ver naar zijn ‘miniatuurpaleis’ in de Groenestraat in Izenberge. Op initiatief van het lokaal bestuur Alveringem kunt u de collectie van Pette Blaevoet voortaan bewonderen in de kerk van Izenberge.

Er wordt tijdens de tentoonstellingsperiode rekening gehouden met de geldende COVID-19 voorzorgsmaatregelen. Vanaf 11 juli 2020 is het ook verplicht om een mondmasker te dragen op openbare plaatsen. Dit geldt ook voor de tentoonstelling in de Sint-Mildredakerk.

AFGELAST: Vertelwandeling: Op stap met Pette

ingang Sint-Mildredakerk | Sint-Mildredaplein | 8691 Izenberge
woensdag 19 augustus 2020 | 18.30 u. | € 3

Behalve foorreiziger en timmerman is Pette ook een volksfiguur en een echte rasverteller. Zijn hele leven is hij die vrolijke en ondeugende grappen- en fratsenmaker gebleven. Vele verhalen zijn terug te vinden in het boek ‘Pette Blaevoet vertelt’, in onze streektaal geschreven door pastoor Louis Vanheule.  Een aantal brengen we opnieuw tot leven in de vertelwandeling ‘Op stap met Pette’. Op verschillende locaties in Izenberge doen we een greep uit het rijkgevulde leven van Camiel Blaevoet. Uiteraard staat een bezoek aan Pette’s miniatuurpaleis op het programma. Ook een streepje muziek zal niet ontbreken. En omdat Pette niet vies was van een stevige pint, bieden wij een drankje aan in de fraaie herberg van het Openluchtmuseum Bachten de Kupe.

OPGELET:

De vertelwandeling 'Op stap met Pette' wordt afgelast omdat er niet kan voldaan worden aan de verstrengde coronamaatregelen die sinds 29 juli 2020 van toepassing zijn.
Maar niet gevreesd, als de maatregelen terug versoepelen, wordt de vertelwandeling terug op de agenda geplaatst. Bedankt voor het begrip.

Informatie: Mens & Vrije Tijd | 058 28 88 81 | cultuur@alveringem.be